Katsastus

Huolehdi turvallisuudesta - katsastuta veneesi!

Vuosikatsastus kesäkuun loppuun mennessä

Vene on katsastettava kesäkuun loppuun mennessä. Sen jälkeen veneen voi katsastaa vain pätevän syyn vuoksi esim. vene on vasta hankittu tai siihen on tehty suuret korjaustyöt. Katsastuksessa tarvitset aina edellisen vuoden katsastuspöytäkirjan keltaisen osan ja venetodistuksen, koska merkinnät tehdään niihin.

Peruskatsastus viiden vuoden välein

Peruskatsastus tehdään aina viiden vuoden välein sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteriseuraa. Myös muutokset veneen rakenteissa edellyttävät uutta peruskatsastusta. Peruskatsastus on kaksivaiheinen: ensin tehdään runkokatsastus veneen ollessa maissa ja toinen vuosikatsastus veneen ollessa vesillä purjehdus- ja kulkuvalmiina.

Huolehdi ennen katsastusta

3-luokka, vaihtoehto A: Matkapuhelin, säänkestävästi suojattuna. Ulkosaaristossa suositellaan kiinteästi asennettu VHF-DSC (huomioi radiolupa) 1kpl Led-soihtu varaparistoineen (vaihtoehtoisesti 2 kpl punasoihtua) Suositellaan lisäksi: 2 kpl punaisia laskuvarjoraketteja sekä 2 kpl punasoihtuja

3-luokka, vaihtoehto B: 2 kpl punaisia laskuvarjoraketteja ja 2 kpl punasoihtuja (vaihtoehtoisesti LED-soihtu varaparistoineen) tai 4 punasoihtua, tai 2 kpl punasoihtua ja 1 kpl LED-soihtu Suositellaan lisäksi: Matkapuhelin, säänkestävästi suojattuna ja VHF

Katsastusjärjestelmää ylläpitävät liitot seuraavat mm. onnettomuustutkinnoissa havaittuja epäkohtia. 
He kehoittavat kiinnittämään huomiota mm. 
• paukkuliivien kunnon tarkistamiseen 
• turvavarusteiden sijoitteluun veneessä 
• tyhjennyspumpun sijaintiin ja toimintaan 
• varalaitakorkeuteen kuormitettaessa 
• pienten veneiden kulkuvaloihin ja ylitehoisiin moottoreihin 
• hätäpysäyttimien käyttöön ja toimivuuteen

Lisäksi seuramme katsastajat muistuttavat:

• Muistathan, että veneen asuintiloissa on oltava palovaroitin, koska veneitä koskee sama lainvaatimus kuin muitakin asuintiloja, joissa on yöpymismahdollisuus. 
• Jokaisessa vesi-wc:llä varustetussa veneessä tulee olla septisäiliö ja imutyhjennysjärjestelmä, koska käymäläjätteitä ei saa päästää suoraan veteen. 
• Purjeveneen pelastusrenkaassa on oltava pilli, heijastinteippi, valolaite ja ajoankkuri. 
• Moottoriveneessä riittää, kun renkaassa on heijastusteipit ja valolaite sekä ainakin yksi rengas on kiinnitetty veneeseen noin 20 m pituisella köydellä. Väriltään renkaan tulisi olla oranssi, punainen tai keltainen. 
• Akut ja niiden kotelot tulee kiinnittää huolellisesti: yli 20 kg painava akku ei pysy paikallaan, jos kotelo ei ole kiinni veneessä.

Katsastus tuo etuja

Vain katsastetut veneet merkitään seuran venerekisteriin ja niillä on seuran lipun käyttöoikeus. Lisäksi katsastetut veneet voivat käyttää muiden veneseurojen tukikohtia.Katsastamattomilla veneillä ei ole perälipun käyttöoikeutta.

Vakuutusten katsastusalennusten edellytyksenä on veneen katsastaminen joka vuosi.

ps. Tämän vuoden viimeinen katsastusilta Messilän rannassa on tiistaina 05.6. Jos veneesi on muualla, varaa aika katsastumiehiltä.KATSASTUSAJAT

RUNKOKATSASTUS Messilässä Ti 7.05.2019
ALKAEN KELLO 18.00

Jos vene on muualla ota yhteys katsastusmiehiin.

Runkokatsastettavat 2019/ Annelia, Selina, Katriina, Melina, Liisa, Selena, Sani, Päasky, Luulee

VUOSIKATSASTUKSET !

Ti 04.06.2019 KLO 18.00 Messilä -Sammuttimen tarkastaja paikalla klo.17.00-19.00 välisenä aikana.
Ke 05.06.2019 KLO 18.00 Kuotaa
La 08.06.2019 KLO 11.00 Hirvisaaressa.Lisäksi saaressa aina kun katsastusmies on paikalla,normihinta 30.6 saakka sitten korotettu maksu jos ei ole pätevää syytä.

HVS:N KATSASTUSMIEHET:

PENTTI IKONEN044 505 5423
ARTO KOSKINEN044-024 1241
KALEVI LEHTINEN0400-970877
KARI MONTONEN0400-501 084
KARI TIKKINEN040-7451450


HVS:n hallitus